Havaitsin vasta edellisen Suomen kaynnin yhteydessa (mika tapahtui siis viime kesana – tama raportti on hieman myohassa), etta en osaa enaa juoda maitoa. Useimpien suomalaisten ei-laktoosi-intoleraatikkojen tavoin join yleensa maitoa ruoan kanssa koko ikani. Hengatessani opiskeluaikoina paljon vaihto-oppilaiden kanssa ihmettelin kovasti, miksi monet heista pitivat maidon juomista yhtena suomalaisten oudoimmista ja huvittavimmista piirteista. Sehan on normaalia! Maito on terveellista! Kaikkien tulisi juoda vahintaan kolme lasillista maitoa paivassa! Vaimokekin piti tata omituisena tapana, eika myoskaan yhtynyt nakemykseeni maidon terveellisyydesta.

Ulkomaille muutettuani maidon juominen vain jai vahemmalle, ei silla etteiko se olisi ollut mahdollista (saahan sita maitoa ulkomaillakin!) tai etta olisin pitanyt sita mitenkaan nolona, sita ei vain tullut juotua. Kuitenkin aina Suomessa lomilla kaydessani join rasvatonta maitoa ruoan kanssa ja se oli mielestani hyvaa. Jonkin ajan paasta se alkoi kuitenkin maistua oudolta ja viimeksi Suomessa totesin, etten tykannyt enaa ollenkaan maidosta ruoan kanssa.

Olen myos tarkistanut kasitystani siita, onko maito terveellista vai ei. Totesin lopulta, etta ei se varmaan ole. Tottahan on, etta ihmiset ovat ainoa elainlaji, jotka juovat maitoa vauvaikansa jalkeen, ja kaiken huipuksi vielapa eri elainlajin maitoa. Itse asiassa se on aika luonnotonta. Kaytan edelleen maitoa kahvissa ja juustoa ja voitakin menee, en siis ole jattamassa maitotuotteita ihan taysin pois. Mutta enaa en ainakaan ajattele, etta minun “pitaisi” juoda maitoa sen terveellisyyden takia.